Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
vrouw en paard
man en pony
man & vrouw en paard
vrouw en paard 2
jonge dame en paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Vrouw en Paard
Het fjordenpaard

vraaggesprek met Linde van Eijk

 

Ben je al lang met paarden bezig en wanneer is dat eigenlijk begonnen?
Vlak na mijn geboorte kocht mijn vader zijn eerste Fjordenpaard Wenda op de Zuidlaardermarkt. Als klein kind zat ik al op vaak op Wenda. Met dit paard kon alles, soms zaten we er met z'n drieën op of gleden van de kont van het paard er weer af. Toen ik nog in de luiers zat gingen mijn ouders met mij en mijn broer met een zelfgemaakte huifkar op vakantie door Drenthe. Vaak sliepen we onderweg in het wild op picknickplaatsen. Erg avontuurlijk dus!

Wat was je eerste paard, was dat ook een Fjord?
Toen ik 10 jaar was mocht ik op paardrijles bij de manege in Marum. Mijn vader had in de loop der jaren nog een paar fjorden erbij gekocht waaronder een hengst. Toen ik 12 jaar was kregen we onze eerste veulentjes. Ons tweede zelfgefokte veulentje was een merrie, Kirsten. Deze mocht ik hebben (na veel gezeur en heel veel paardenpoep ruimen in het land). Kirsten sliep op mijn schoot als veulentje en toen ze 3 jaar was ben ik er op gaan rijden en hebben we haar ook voor de kar beleerd. Inmiddels is Kirsten 24 jaar en staat ze in Peest. Nu rijden mijn kinderen op haar!

Van waar de liefde voor het Fjordenpaard?
Dat is met de paplepel ingegoten. Toen ik als kind op de manege reed wilde ik ook wel graag een 'gewone pony', maar dat mocht niet van mijn vader. Later ben ik het fjordenpaard erg gaan waarderen om zijn gemoedelijke karakter en sobere verzorging. Ik kan ze het hele jaar buiten laten lopen en heb er dus relatief weinig werk aan. Verder is het een veelzijdig paardje, ik kan er op rijden   (dressuur, springen, buitenritten), maar ik kan ze ook voor de kar zetten.

Behoort het Fjordenpaard warmbloedig of koudbloedige groep?
Het fjordenpaard is een koudbloedig ras en komt oorspronkelijk uit Noorwegen.

Sommige paarden rassen zijn geliefd om hun temperament, hoe staat dat met het Fjordenpaard?
Over het algemeen heeft de Fjord juist een rustig karakter. Ze zijn wel erg sterk en vaak ook behoorlijk eigenwijs. Maar wie daar doorheen prikt heeft er een gouden paardje aan. Hoewel de meeste Fjorden rustig zijn, zijn er natuurlijk uitzonderingen. Mijn grijze (gra-kleurige) Fjord Wida is juist erg temperamentvol!

Fok jij er ook mee?
Vroeger bij mijn ouders fokten we veulens met onze eigen hengst, maar nu niet meer. Onlangs heb ik mijn gra-kleurige fjord Wida (die we ook zelf gefokt hebben) laten dekken door een gra-kleurige stamboekhengst. Deze grijze kleur is erg bijzonder bij een fjord, vandaar dat het me leuk leek om ermee te gaan fokken. Vijf jaar geleden heb ik dat ook al eens geprobeerd maar toen is het niet gelukt. Maar als het goed is krijgen we volgend jaar in de zomer een gra-kleurig veulentje!

De veulens verkoop je die zodra het kan of hou je die en verkoop je de oudste paarden?
Als we volgend jaar een merrieveulen krijgen houden we deze zeker. Als het een hengst is dan verkopen we deze waarschijnlijk. Maar misschien pas als hij 3 jaar is en beleerd, dat levert meer geld op.

Vroeger stonden de Fjorden bekend als taaie werkpaarden, waar gebruik jij je paard voor?
Vroeger reed ik met mijn fjorden op de manege en heb ik er veel dressuur mee gereden en ook af en toe mee gesprongen. Tegenwoordig maak veel ik buitenritten in de prachtige omgeving van Peest.
Verder heb ik het mennen herontdekt. Sinds afgelopen jaar men ik ook regelmatig en vind ik het gezellig om samen met mijn familie picknicktochtjes te maken. Laatst hebben we bij het kinderfeestje van Sylvie de kindertjes van school gehaald met de ponykar!
  


Kirsten en Wida in de wei

Hebben al je paarden een roepnaam en gebruik je die ook?
Ja al onze paarden hebben een naam en die gebruiken we ook. Bij Fjorden gebruik je ieder jaar een andere letter uit het alfabet. Zo kun je het geboortejaar herleiden. Volgend jaar moeten we ons veulentje een naam geven die begint met de letter L.


Kirsten voor de kar

Ook paarden worden wel eens ziek of lopen een blessure op. Heeft het Fjordenpaard iets speciaals waar hij erg gevoelig voor is?
Nee, de Fjord is een paardje dat erg weinig last heeft van ziektes of blessures. Het stamboek ziet er bijzonder goed op toe dat het ras zuiver wordt gehouden. Zo ruilen ze regelmatig hengsten met bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en Noorwegen, waar ook veel Fjorden voorkomen.


Op het Noordscheveld bij de picknick

Heb je nog een leuke anekdote uit je paarden geschiedenis?
Met paarden beleef je altijd wat! Toen ik 16 was ben ik voor het eerst alleen samen met een vriendin op huifkartocht door Drenthe getrokken met mijn trouwe paardje Kirsten, één groot avontuur! Vorig jaar in november waaide het heel erg hard toen ik uit rijden ging. Onderweg schrok mijn paard Wida ergens van en toen ben ik eraf gevallen. Wida ging er in galop vandoor richting huis en ik had het nakijken. Ik probeerde toen John te bellen, zodat hij het paard kon opvangen voordat het de drukke Hoofdweg zou oversteken. Maar die hoorde niks, want die was aan het houtzagen met de motorzaag. Gelukkig kreeg ik buurvrouw Erna wel te pakken en die is mijn paard gaan zoeken. Toen ik uiteindelijk al hollend thuis was aangekomen ben ik in de auto gestapt en kwam ik Jan Sieben tegen. Hij had het paardje al voorbij zien komen en samen met Egbert Pelinck bij het Westerveentje in de wei gezet. Gelukkig was alles weer goed afgelopen!

 

november 2014


 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe