Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Peest in bedrijf
Vraaggesprek met Markus Rozenveld van Max Garden
Door: Linde van EijkWat heb je voor een soort bedrijf?
Max Garden is een hoveniersbedrijf. We doen onderhoud, bestrating, schuttingen en het aanleggen en ontwerpen van tuinen voor zowel bedrijven als particulieren.

Kun je iets meer over het ontstaan vertellen van Max Garden?
Nadat ik klaar was met de Technische School ben ik op mijn 18e begonnen met werken bij mijn vader. Hij had een loonbedrijf, dus ik hielp de boeren met allerhande werkzaamheden zoals maaien, oogsten en dorsen. Na 2 jaar nam ik het bedrijf van mijn vader over, maar mijn vader bleef meehelpen waar hij kon. Het aantal boeren in Peest en omgeving liep echter terug en de boeren die overbleven hadden steeds meer zelf grote machines voor het werk. Toen was de keuze om uit te breiden of ermee te stoppen. Ik besloot toen te stoppen en ben gaan werken bij Henk Bouwsma in Zeijen. Ik nam twee klanten mee waar ik 75% van het jaar voor aan het werk bleef. Dit aangevuld met klanten van Bouwsma. Ik deed steeds meer kraanwerkzaamheden en werkte vanuit de schuur in Peest. Na 12 jaar hier gewerkt te hebben kwamen er kinderen en wilde ik meer tijd met mijn gezin doorbrengen. Ik ben daarom bij Agapanthus in Zeijen gaan werken om het hoveniersvak beter te leren kennen. Agapanthus ontwierp tuinen en ik legde ze aan en deed de bestellingen. Ook mijn eigen tuin in Peest werd door Agapanthus ontworpen en was een mooie testcase voor mijn latere werk en dient nu als showtuin. Na 5 jaar hovenierservaring bij Agapanthus te hebben opgedaan en een ontwerpcursus te hebben gedaan ben ik op mijn 40e voor mezelf begonnen met Max Garden, nu 7 jaar geleden.

Is het een eenmansbedrijf of zijn er meer werknemers in dienst?
Ik ben begonnen als ZZPer maar inmiddels heb ik 2 vaste medewerkers in dienst en 1 deeltijdstudent die 2 dagen per week komt helpen om het vak te leren.

Wie of wat zijn je klanten en waar werk je zoal?
Ik werk vooral in de omgeving van Norg en Peest en globaal in een straal van 15 km daar om heen. Mijn klanten zijn bijvoorbeeld bedrijven waar ik onderhoud doe, particulieren die een nieuwe tuin aangelegd willen hebben en oudere mensen waarvan ik de tuin onderhoud. Ongeveer 60% van mijn werkzaamheden bestaat uit bestrating van tuinen. Momenteel doe ik ook veel voor de zorgboerderij in Peest zoals de tuin en ook de vijver heeft een grote opknapbeurt gekregen. Dit vind ik erg leuk aangezien mijn opa vroeger ook als knecht bij de zorgboerderij heeft gewerkt bij Dominee Klimp.

Waar denk je dat het bedrijf naar toe gaat in de toekomst?
Ik wil niet heel veel groter worden maar wel wil ik in de toekomst graag 3 vaste medewerkers. Dit geeft mij meer ruimte om bijvoorbeeld offertes te maken en me bezig te houden met inkopen, planning en andere administratieve taken. Daarnaast wil ik zelf ook lekker buiten bezig blijven. Ik ben begonnen in de crisistijd en toch is er altijd werk geweest, maar nu merk ik dat low budget aanvragen gestaag worden vervangen door meer luxere wensen. Vroeger hadden de mensen geen geld voor een tuin, nu wordt het een steeds belangrijker item.

Waarom heb je destijds voor deze bedrijfsnaam gekozen?
Mijn echte naam is Markus, maar mijn vrienden noemen mij altijd Max, al van kleins af aan. Max staat bovendien voor maximaal en daar sta ik voor!

 

Wat is nu echt kenmerkend / karakteristiek voor jouw bedrijf?
Betrouwbaarheid en afspraken nakomen staat bij ons hoog in het vaandel. We zijn een allround bedrijf en pakken alle werkzaamheden van A tot Z aan. Mensen vertrouwen ons en dat is heel belangrijk. Ik heb bovendien aardige jongens in dienst en ben niet de duurste. Voor ons is de klant echt koning en we zijn pas tevreden als de klant het ook is.

Is het bedrijf aangesloten bij een branchevereniging?
Wij zijn alleen aangesloten bij Aequor, dit is beroepsonderwijs voor het bedrijfsleven. Max Garden is een erkend leerbedrijf. De jongens die ik in dienst heb, heb ik ook zelf opgeleid en nu begeleid ik weer een student van Terra Next.

Wat is tot dusver je grootste succes?
We hebben de vijver in Peest weer nieuw leven ingeblazen. Verder hebben we geholpen met de aanleg van het omniveld (sportveld) bij OBS de Hekakker in Norg. Volgend voorjaar komt daar de aanleg van het nieuwe schoolplein bij. Ook heb ik de rotonde aan de Eenerstraat in Norg geadopteerd voor 5 jaar. Hier ben ik erg trots op!

Maak je gebruik van internet mogelijkheden?
Ik heb een website maar deze moet eigenlijk nodig geüpdatet worden ha ha. Nee, de meeste klanten krijg ik via mond tot mond reclame. Omdat ik uit deze omgeving kom, ken ik een heleboel mensen in Norg en Peest en door goed werk af te leveren krijg ik vanzelf nieuwe klanten. Wel zet ik af en toe iets op facebook en twitter. 

Doe je ook aan bijscholing / cursussen?
In het verleden heb ik een tuinontwerpcursus gedaan en heb ik alle planten leren kennen met hun Latijnse namen en eigenschappen. Dit is belangrijk bij het ontwerpen van een tuin, zodat je het hele jaar door een mooie tuin hebt. Ik lees verder vaktijdschriften om trends in de gaten te houden. Verder kan ik alles vinden op internet.  

Bereid je je al voor op de overdracht naar de volgende generatie?
Nee, daar ben ik nog helemaal niet mee bezig. Mijn zoon Edwin helpt mij wel af en toe en dit vindt hij ook erg leuk. Maar verder moet hij gewoon lekker gaan doen wat hij zelf wil in de toekomst.

We wensen je heel veel succes verder met Max Garden en bedankt voor het vraaggesprek!

December 2015
 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe