Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Nieuws in Peest 2020
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Nieuws in en over Peest 2021
Nieuwsberichten over ons dorp Peest, activiteiten en dorpsgenoten


 
 


 

 

 

 

         Dorpsbelangen bracht licht in de duisternis

Vanwege de coronacrisis kon Dorpsbelangen dit jaar weinig organiseren. om toch nog een beetje licht in deze donkere dagen te brengen, heeft Dorpsbelangen bij ieder lid een kerstboompje met lichtjes bezorgd. Het is te zien dat dit gebaar goed gewardeerd wordt want het boompje staat zowat bij ieder huis duidelijk zichtbaar op gesteld.

                        


                  

           Kerst verhaal van Sofie Bezu (basisschoolleerling)

Kerstverhaal 

Er waren eens drie kittens Max,Nora,Lex en de moeder Lola. Het was een mooie witte dag en de kittens wouden graag naar buiten om in de sneeuw te spelen maar ze wisten dat het niet van moederpoes mag .
Dus gingen ze het stiekem doen als moeder poes weg was. Een tijdje later ging moederpoes naar boven en gingen de kittens snel naar buiten! Maar toen vielen ze in een of andere gat die een glijbaan had, de kittens waren erg nieuwsgierig waar ze uitkwamen. maar ze kwamen ook onderweg magische poeder tegen!
Toen waren ze eindelijk aangekomen de kittens waren helemaal blij want ze waren op de noordpool, en dus ook bij de kerstman! Wat cool zij Nora maar hoe komen we weer naar huis zij Lex? Dat weet ik ook niet zij Max maar gelukkig kwamen ze een van de feeën van de kerstman tegen, en vroegen hoe ze terug moesten.
En antwoordde de fee van als het goed is kunnen jullie vliegen door de glijbaan terug naar huis zij de fee, de kittens zijden oh dat was dus dat poeder in die glijbaan! En inderdaad konden ze vliegen, maar de afleiding ging naar de grootte en mooie versierde kerstboom!
De kittens liepen er heen en gingen er in klimmen, maar het bleek een hele oude boom te zijn en dat hij dus op elk moment kon afbreken!
En ja hoor de boom ging stuk en de kittens zaten er nou net in de top! Max en Lex waren helemaal in stress, maar Nora zei jongens we kunnen toch vliegen? Ohja zeiden de jongen en ze vlogen naar huis en deden net of er niks aan de hand was een gingen maar weer lekker slapen!
En ze leefde nog lang en speels.
 

           

 

 
 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Inès Koudijs wandelde door Drenthe-Friesland en deed ook Peest aan. 

Te voet naar Amerika 

Het luchtalarm loeit als we weglopen: het is maandag 1 november 2021, 12.00 uur.

Al onze bagage zit in de tassen op Corvo’s rug en in mijn rugzak. Eten voor vijf dagen, voer voor vijf dagen, (regen)kleding, EHBO, water, slaapzak, hooinet, enz.

Ik zou deze week met mijn gymnasium 6 naar Rome gaan, maar de reis werd vanwege Corona gecanceld. In mijn planners had ik al rekening gehouden met mijn eigen afwezigheid, dus dit was het uitgerekende moment om verlof aan te vragen. Ik mocht!

Omdat mijn man naast zijn werk de ‘boerderie’ zou runnen, had ik de kans om vijf dagen teruggeworpen te worden op mijzelf en mijn lieve zwarte parel, samen back to basic te leven en in de prachtige natuur van Drenthe en Friesland te verstillen…

Het waait enorm, maar de zon schijnt, ik popel om te gaan lopen. We doorkruisen het Dwingelderveld, maar niet zonder slag of stoot. Om de haverklap raakt Corvo in paniek van iets onzichtbaars, vlucht weg in galop, waarbij ik hem probeer bij me te houden. Maar 500kg. levende paniek aan een touwtje is veel en ook voor mijzelf gevaarlijk. Ik vermoed dat de slaapzak bovenop zijn tassen de boosdoener is. Het is nét te hoog, nét teveel geluid met de wind erop.

Ik kan de slaapzak eraf halen, maar ik aarzel: dan neem ik letterlijk zijn probleem over en dat wil ik niet. Ik besluit de route van deze dag in te korten en hem te gaan trainen. Dat lukt steeds beter, al blijft het tot ons eindpunt van die dag een beetje balanceren.

      

Die avond besluit ik om tóch de slaapzak van hem over te nemen. Ik wil geen vijf dagen Corvo trainen, ik wil met hem wandelen en genieten. 

    

De volgende dag lopen we door Dwingeloo, daarna naar Diever. Ergens staat Corvo stil, hij kijkt om zich heen. Ik kijk mee. Op de akker zie ik een beest, grijzig. Het lijkt wel een wolf! Ik verdrijf de gedachte, hoe kom ik daar nou bij! Ik denk er niet meer aan, tot ik aan het einde van de week berichten lees over een wolf in Diever. Misschien dus toch…

Na de Drentsche hoofdvaart gevolgd te hebben gaan we door het bos naar het Drents-Friese Wold. De paden zijn pittig vanwege de diepe modder en de vele plassen. Corvo denkt dat hij er alleen springend goed doorheen kan komen, ik vind het hilarisch. We zijn allebei in opperbeste stemming en genieten enorm. Corvo’s leerpunt voor deze dag is vooral: hoe ga je om met takken die tegen je tassen aankomen en er soms zelfs aan blijven hangen? Na een flink aantal idiote panieksprongen, begin ik Corvo te belonen voor elke keer dat de takken zijn tassen raken. Ah, nu wordt het leuk, hoera voor de overhangende takken!

Bij Paardencentrum De Drift in Dwingeloo krijgt Corvo een wei (de box is echt veel te klein) en ik een bed. Ik ga veel bij hem kijken, want hij staat helemaal alleen. Ik prut mijn eten in elkaar en geniet er enorm van.

  

 

Bij de gedeelten met modder begint hij te begrijpen dat hij het beste vlak achter mij aan kan lopen (vrouwtje kiest haar pad best slim) óf helemaal aan de andere kant eromheen kan gaan. Dat laatste beloon ik steeds, want dat is wat ik graag zie: dat hij zijn eigen keuzes maakt en onafhankelijk is.

De takken en de modder hoef ik na verloop van tijd niet meer te belonen, zelfs niet met een ‘netjes’ of een ‘super’. Als hij het zelf toch een beloning waard vindt, merk ik vanzelf zijn neus bij mijn snoeptasje…

 
 

Na een fantastische wandeling arriveren we bij Park Drentheland in Zorgvlied, waar Corvo eerst een wei en daarna een heerlijk ruime box krijgt. Ik heb een trekkershut en een mega toiletgebouw voor mij alleen, aangezien het kampeerseizoen voorbij is.

  

Op woensdag wandelen we door Friesland. Via de Kale Duinen dwars door Appelscha. Een klein meisje bonst op het raam, haar gezicht straalt. Corvo staat stil en kijkt naar haar, hij houdt van kinderen. Even verderop zijn er meer zwaaiende kinderen en kinderen die ‘Kijk nou, een paard in de straat!’ schreeuwen.

We arriveren bij De Flint in Fochteloo. Corvo krijgt een paddockje en voor de nacht een box, helemaal alleen, weg van de andere paarden. Ik heb het er moeilijk mee. Hij doet alles zo goed, rotondes, drukke wegen, bruggen, grootverkeer… en dan zet ik hem in een hok van staal, waarin hij zich net kan omdraaien. Ik heb geen keuze en leg het hem uit. Op hoop van zegen.

Om zes uur ’s morgens ben ik weer bij hem. Hij kijkt mij lief en rustig aan, maar popelt duidelijk om eruit te gaan. Ik geef hem heerlijk warme slobber en nog wat extra hooi. Ik wil vertrekken zodra het licht genoeg is, dit wordt onze langste dag.

Corvo heeft elke dag zin om weer te gaan lopen. Ik verwonder me over het vertrouwen dat hij in mij heeft. Als hij bij ‘vrouwtje’ is, is het goed, zo simpel is het voor hem.

Deze donderdag begint mistig, maar ook dat is schitterend, vooral vanwege al het water op het Fochteloërveen. Bij Veenhuizen stuit ik op een verkeersbord: verboden wegens wegwerkzaamheden. De gedachte ‘Het meeste van wat wij vrezen, gebeurt niet’ maakt dat ik toch verderloop. Na een kilometer kom ik erachter dat ‘het meeste’ iets anders is dan ‘alles’: we belanden in een enorm asfalteringsproject, er is geen enkele mogelijkheid om verder te gaan. Ik begin met Corvo door de Koloniën van Weldadigheid te slingeren (ik las daarover het prachtige boek ‘Het pauperparadijs’) en beland uiteindelijk ongeveer waar ik wilde uitkomen.

Nieuw deze dag is dat Corvo regelmatig vóór mij gaat lopen. Zodra het pad duidelijk zichtbaar is, neemt hij het voortouw. Ik loop naast zijn linkerbil, het touw losjes vast. Wat ben ik trots op hem, wat een ontwikkeling weer in zelfverzekerdheid!

  

We wandelen door naar Peest, waar we aankomen bij het Seinhuisje en allerhartelijkst ontvangen worden door Trientje. We brengen Corvo naar een waar paradijs vlakbij, waar hij een wei en een buitenrijbak krijgt (hij rolt zich direct uitgebreid tot hij een schimmel lijkt), vrienden wordt met de IJslanders en de Shetlanders en mij compleet vergeet. Ik gun het hem! Zijn gastheer en -vrouw lijken regelrecht uit het blad Landleven weggewandeld, het zijn fantastische mensen die duidelijk intens van het Drentsche goede leven genieten. Ik hoef daar niets meer, ze nemen me alle zorg uit handen.

De man van Trientje heeft snert gemaakt en ik geniet ervan als was ik één van mijn varkens: ik kan mijn geluk niet op. Ik heb een heel huisje en de volgende ochtend een overdadig ontbijt. Als ik Corvo ga halen, komt hij voor het eerst niet op mij afstuiven, zo goed heeft hij het naar zijn zin!

   

Gelukkig loopt hij even later weer vrolijk met me mee. Ons laatste stuk, ik wil eindigen in Amerika. Gewoon, omdat het kan. Vandaag geen groot natuurgebied, maar onverwacht toch prachtige paden en zelfs een hunebed. Hier dan toch maar eens mijn telefoon op de grond gelegd en een selfie van ons samen gemaakt.

Vijf dagen op pad geweest, 165.696 stappen gezet, ruim 88km. gelopen.

Pittige paden gehad, vaak zwaar voor mijn voeten. Prachtige natuurgebieden doorkruist. Samen met Corvo naar alles gekeken. Elke dag uren gedwaald zonder iemand tegen te komen. Moeilijkheden overwonnen. Stil geworden. Geuren opgesnoven. Gewandeld met mijn hand in zwarte manen. Me verwonderd over kleine dingen. Dankbaar voor wat we kregen. Intens en vol geleefd.
 

Inès Koudijs, 01 t/m 05 november 2021

Corvo is een Spaanse PRE van 8 jaar oud. Vanwege trauma’s in Spanje en Frankrijk is hij bang voor mensen en niet berijdbaar. Van wandelen geniet hij echter enorm.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Afscheidsgroet Monique en Ronald Kalfsbeek

Beste ex-dorpsgenoten,  Wij, Ronald en ik, zijn in juli vertrokken uit Peest na er 25 jaar met zeer veel plezier te hebben gewoond. Inmiddels zijn de nieuwe bewoners in ons voormalige huis gearriveerd. We hopen dat zij met eenzelfde genoegen zullen genieten van de natuur en rust om zich heen. Graag danken wij alle inwoners van Peest voor hun vriendelijk noaberschap, we hebben ons thuis gevoeld binnen de gemeenschap. Ik hoop dat de damesuitjes, nu de corona minder ons leven zal bepalen, weer plaats zullen vinden. Wij wensen jullie een goede toekomst en veel woongenot in het prachtige Peest.  Met dank voor het Drentse afscheidscadeau en hartelijke groet, Monique en Ronald

                                                                                                                                     10 augustus 2021
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vertrek Monique Kalfsbeek.

Monique en haar man Ronald gaan terug naar het westen eerst tijdelijk naar Leiden en daarna definitief naar Den Haag waar ze een levensloop bestendig appartement betrekken.
Hun vertrek uit Peest betekent voor Monique ook een vertrek uit de redactie van de website peest.eu. en dat spijt ons enorm.
Monique is van het begin tot heden altijd zeer nauw bij peest.eu betrokken. Zij was in 2008 één van de initiatiefnemers en daarna de ontwerpster van de site, die in 2009 gelanceerd werd. Wij zullen de kennis en inzicht van Monique zeker missen, maar wij weten ook dat de digitale afstand tussen Peest en Den Haag niet zo groot is dan de geografische afstand. Kortom zij gaat Peest wel uit maar niet de Wereld, in voorkomende gevallen weten wij haar wel te vinden.
Monique ontzettend bedankt voor je inzet, en wij hopen dat jij en Ronald in Den Haag nog vele mooie jaren in goede gezondheid mogen beleven.

Redactie Peest. EU

                                                                                                                                                  25 juni 2021
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mysterieus kruis aan boom

Sinds enige tijd hangt er een marmerenkruis aan een beuk in een perceel bos bij Peest. Het is niet zo maar een kruis, het lijkt erop dat het met een duidelijk doel daar is bevestigd. De vraag rijst dan ook: wie heeft dat kruis daar bevestigd en met welk doel. Het perceel  wordt begrenst door de Zuidveldigerweg, Veldweg (De Wacht) en Het Westerveen.

Trientje Bezu maakte de onderstaande foto.

                                             
                                                                                                                                                                  27 januari 2021


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gaslek aan de Hoofdweg


Op maandagmorgen 4 januari, het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of Peest werd opgeschrikt door een groot gaslek aan de Hoofdweg ter hoogte van de rioolzuiveringspomp. Hier hadden de Peesters een enorme hoop blad verzameld dat juist door de gemeente Noordenveld was opgehaald.
De druk van een zware vrachtauto in combinatie met doorweekte grond is de leiding mogelijk teveel geworden. Enexis was er snel bij om de zaak te reparen politie en brandweer zorgden ervoor dat de mensen van Enexis veilig hun werk konden doen. Tegen de middag was de klus geklaard.

Yvonne MacKenzie maakte enige foto's.
 
 

 


  

 


 


 

 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe