Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
vrouw en paard
man en pony
man & vrouw en paard
vrouw en paard 2
jonge dame en paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Jonge dame en Paard
Voltige
vraaggesprek met Janine Bosman

Wanneer ben je met  paarden begonnen?
Ik ben al mijn hele leven met paarden bezig.

Wat is je liefste Pony?
Mijn lievelings pony is mijn eigen pony Harry.

Tot welk ras hoort jouw pony?
mijn pony behoort tot het ras Welsh

Wat doe je allemaal met je paard?
ik rij er dressuur mee in de klasse L1 en spring er mee in de klasse B


dressuur buiten


springen binnen

Je doet ook aan voltige, kun je eens uitleggen wat dat is
Voltige is een unieke tak van de paardensport, waarbij gymnastische oefeningen worden uitgevoerd op de rug van een paard. Voltige is de ideale manier om een onafhankelijke zit te krijgen. Ook leg je door te voltigeren een goede basis voor het paardrijden in het algemeen.

Bij voltige loopt het paard rondjes aan een lange lijn: de longe. In het midden staat de longeur, hij of zij begeleidt het paard rond, waarbij een lange zweep als hulpmiddel dient. Het paard draagt geen zadel, zoals bij gewoon paardrijden, maar een singel met handgrepen erop: de beugel. Om het hoofd van het paard in de juiste positie te houden, worden er bijzetteugels gebruikt. Deze zitten aan de zijkant van de singel vast en worden vervolgens aan het bit bevestigd. Een voltigeur leert bij voltige een goede lichaamshouding en een goed aanvoelingsvermogen van het paard te krijgen. Er worden op het paard verschillende oefeningen uitgevoerd, van basiszit tot staan, en daarbij is het heel belangrijk dat het paard niet gehinderd wordt in zijn bewegingen.

Een voltigepaard moet aan een aantal eisen voldoen: hij moet betrouwbaar zijn en een rustig karakter hebben. Ook moet hij beschikken over een rustige galop en een brede en sterke rug.

Voordat een oefening in galop uitgevoerd kan worden, moet de betreffende oefening eerst goed beheerst worden in stap. Tijdens voltigetrainingen wordt er daarom voornamelijk in stap geoefend.

Voltige kan worden gedaan in teamverband (vaak met zes voltigeurs) of individueel (solovoltige). Solovoltige mag je doen vanaf je 12e. Bij officiële wedstrijden worden zowel door het team als door de solo's eerst de verplichte oefeningen uitgevoerd. Dit is om te laten zien dat de voltigeurs de basisvaardigheden beheersen. Vervolgens wordt de vrije kür op muziek getoond. Bij de teams laten (afhankelijk van de klasse) twee- of drietallen tegelijk de oefeningen zien die ze zelf samengesteld hebben. Een jury becijfert beide onderdelen.


 





 

 

 

 

Bij solovoltige zijn er de klassen A, B, C en Junioren waarvan klasse A de hoogste is. Bij het teamvoltigeren zijn er meer klassen: A, B, C, D, E en basispaardrijden. De verplichte oefeningen zijn niet voor elke klasse precies hetzelfde

Doe je ook aan wedstrijden mee?
Ja, ik doe ook aan wedstrijden. met mijn team en solo. Afgelopen jaar deden we voor het eerst in de klasse D (dan moet je alles in galop doen). We zijn met alle wedstrijden 1e geworden en daardoor zijn we uitgenodigd door de KNHS uitgenodigd om mee te doen met de KNHS Voltige Cup, hieraan doet van elke klassse 1 team mee van heel Nederland. Daar zijn we 2e geworden. Ook hebben we meegedaan aan de Hippiade NK in Ermelo en daar zijn we ook 2e geworden en hadden een verschil van 5 duizendste punt op de 1e plaats. Ook geven we wel shows. Dit hebben we o.a. al gegeven op een concours op Schiermonikoog, in Norg op concours en Peize. En bij het Groningsontzet op de Ossemarkt. Dit was allemaal een hele leuke ervaring!

Wil je later als beroeps ook iets met paarden doen of blijft het een hobby?
Het blijft mijn hobby, denk ik. Ik hoop deze hobby nog heel lang te mogen doen.

Heb je nog een leuke anekdote uit je paarden geschiedenis?
Ja toen we klein waren gingen we vaak met opa mee met Marko voor de kar. We kochten onderweg dan een dikke ijsco. Opa zei dan, niks tegen oma zeggen, want oma had dan ook nog ijs en kregen er dan nog een. Van opa hebben we het mennen geleerd. Ook deden we vaak mee met ringsteken met opa en bedachten dan allerlei leuke verkleedpartijen waar we ook weleens een prijs mee wonnen. En ja na het ringsteken trakteerde opa altijd op een dikke ijsco!


100% voltige tijdens NK kampioenschappen
 

 


Janine als Ienie Mienie en opa als Pino



september 2015


 

 



 

P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe