Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
publicatiedata 2011
agenda Peest 2011
Nieuw(s) in Peest'11
kort nieuws 2011
Peest in de media 11
Kiek ons dorp
Peest in media 11a
Peest in de media 10
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Peest in de media 2011
Kiek ons dorp

 


Peest liep massaal - jong, oud en viervoeters - uit voor de laatste Kiek ons Dorp voor de foto die werd genomen bij de Peester Mug. Foto: DvhN/Dunscan Wijting

Peest leeft.
’Het gaat hier
hartstikke goed’

Dagblad van het Noorden portretteert deze zomer dorpen en hun inwoners
in woord en beeld. Vandaag het twintigste en laatste deel van deze serie: de foto van het dorp Peest. Het werd een vrolijke afsluiting. Peestermuggen, zoals de inwoners van het dorp worden genoemd, houden wel van een feestje. Het gaat goed met Peest.

Door HenkWollerich
Peest Als de laatste fotoklus voor deze zomerrubriek in Peest is geklaard en de fotograaf de gebruikte huishoudtrap dicht wil klappen, wordt hem vriendelijk verzocht daar nogeven mee te wachten. Er is namelijk een jarige in het dorp en die wordt – hoewel bekend is dat zij daar absoluut niet van houdt – verzocht even de trap te beklimmen om te worden toegezongen. Willy Tienkamp (51 jaar nu) voldoet aarzelend aan het verzoek, waarna een massaal ’Lang zal ze leven’ wordt ingezet. Willy komt vervolgens niet met één lied weg want zonder aarzeling zet het dorp een tweede feestlied in. Het is tekenend voor de sfeer in Peest, zal voorzitter Regina Bosma van Dorpsbelangen later zeggen. "Peest leeft, het gaat hier hartstikke goed." Wat bijvoorbeeld te denken van het FeestPeest. Wat ooit een verjaardagfuifje was van een plaatselijke jongeling is in enkele jaren uitgegroeid tot het grootste openluchtfeest van Noord-Drenthe van à dorpse proporties. Er komen nu al dik duizend mensen de verjaardag luister bijzetten. Daarbij wordt groots uitgepakt met ballonvaarten, helikoptervluchten, livemuziek, barbecue en meer van dergelijk vertier. En uiteraard volop drinken.

Peest is verder geen dorp dat echt opvalt. Een school is er niet. De kinderen die er inmiddels al wel weer in redelijke aantallen wonen, gaan naar school in Norg. Zo is het altijd al geweest. Winkels zijn er evenmin. Boerderijen wel. Daar bestaat het dorp hoofdzakelijk uit, maar de koeien op de deel hebben plaats gemaakt voor woon- of atelierruimte dan wel bed- en breakfast. De actieve boeren zitten in het buitengebied, waar nog wel ruimte is om de vleugels uit te slaan. Het dorp wordt verder op de kaart gezet door restaurant De Jagershof dat in de omgeving als eetgelegenheid een uitstekende naam heeft opgebouwd. Toch is Peest zeker als je naar het verleden kijkt geen doorsnee dorp. Ooit lag er eenvolwaardig vliegveld. Het complex werd in de TweedeWereldoorlog aangelegd door de Duitsers. "In 1945, op de dag van de bevrijding, bliezen de Duitsers het geheel op. Maar een aantal panden bleef deels overeind en is nu nog in gebruik", zegt Jan Sieben.

Jan Sieben, hij is zo’n beetje het geweten van het dorp. Eigenlijk gebeurt er niets waar Sieben niet bij betrokken is dan wel van weet. Hij is dan ook de beheerder van de zeer volledige en actuele internetsite over het dorp ofwel de digitale dorpskrant. En er gebeurt veel, zegt Sieben. Zo telt het dorp een klootschietclub, een ijsvereniging – Hou Streek – en een kaart- en sjoelclub. De vereniging voor Dorpsbelangen, die in 1974 werd opgericht, speelt in het dorp een centrale rol. De betrokkenheid is groot; van alle 125 inwoners is op twee na iedereen bij de verenging aangesloten.
Veel activiteiten beginnen en eindigen in de Peester Mug, het even buiten de bebouwing gelegen dorpshuis. De bouw ervan is het resultaat van saamhorigheid in het dorp, aldus Sieben en Bosma. Het verenigingsleven speelde zich altijd af in De Jagershof maar toen zich dat wat meer ging toeleggen op het exclusievere restaurantgebeuren, pasten de dorpsactiviteiten er niet echt meer. De oplossing werd gevonden in een houten gebouw dat dienst had gedaan als noodwoning. Het pand kwam beschikbaar, bovendien was er nog een lapje grond over naast de ijsbaan. Zo werden meerdere vliegen in een klap geslagen. Hierover gesproken, het gebouw heeft de naam De Peester Mug en dat is uiteraard niet toevallig. De inwoners van Peest hebben namelijk als bijnaam Peester muggen. "Een naam die met trots wordt gedragen", legt Sieben uit. "Die staat ervoor dat we ons niet op de kop laten zitten en van ons afbijten. Wij steken terug."

Peest
Peest is een esdorp met 125 inwoners in de gemeente Noordenveld. Het dorpsbeeld wordt bepaald door oude boerderijen rond een kleine brink en klinkerwegen. Opvallend is dat de boerderijen van voor 1850 evenwijdig met de weg staan. De jongere boerderijen staan juist haaks op de weg.
Het dorp ligt ten oosten van Norg en ten westen van Vries en wordt omgeven door de Peestermaden, het Peesterveld en het Peesterveen.
Het dorp wordt doorsneden door een redelijk drukke weg tussen Zeijen en Norg, die ook veel wordt gebruikt als sluiproute door verkeer uit Assen richting Roden/Drachten en andersom.
Peest komt voor het eerst voor in geschriften uit 1298-1304 en werd toen aangeduid als ’apud Peest’. Op Franse kaarten (1811-1813) was de aanduiding Pees. Peest is ook een Romeinse legerplaats geweest.
  Dagblad van het Noorden
27 september 2011














,,
Peesters
dragen
met trots
de naam
Peester
Mug



































P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe