Welkom
Dorpsbelangen Peest
Agenda Peest
Waar stond ie
Van wie b'j der iene
Jeugd in Peest
Nieuw in Peest
Nieuws in Peest 2022
Nieuws in Peest 2021
Peest in de media 21
Wie wil?
Recepten
Man en muziek
Man en schapen
Man en Paard
Glasvezel Peest
woon-werkboerderij P
Verkeer in Peest
Verkeer in Peest 4
Natuur in Peest
Historie Peest
De Lebstaok
Peest het ontstaan
Van Arends tot Prome
het Schepershoes
Schaapdijk 1
DBp 40 jr
jeugdherinneringen
herinneringen 13
bomen in 1990
Assercourant 1986
oud courantennieuws
Peest toen en nu
vliegveld Peest
naamgeving Peest
veldnamen Peest N
veentjes in Peest
Westerveen 2
Westerveen 1
stookhokken
huisslachtingen
De Jagershof
De olde witte
toneel in Peest
geheugen van Drenthe
anno Peest
rederijkerskamer
het werkhuis
erf 6
erf 8
erf 349
erf 4a
erf 12
De Peester Boerhoorn
Oorlogswoningen
Brinkweg 3
Peest e.o. verkennen
Boermarke Peest
Verenigingen Peest
Peest in bedrijf
Sponsors
Archief 2019
Archief 2018
Archief 2017
Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2012
Archief 2013
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2008-09
Vermist/verloren
Contact
Zo vindt u Peest
Downloads

Jeugdherinneringen:
van Alie Bosma - van Dalen
deel 2


 Van alle kanten wilden ze graag dat ik verder ging leren, maar zelf voelde ik daar niet zo veel voor. Ik was liever met mijn handen bezig, vooral buiten. Bovendien kwam het toen ook wel goed uit, want mam zat vaak op de stoel met ontstoken spataderen. Henny was nog heel klein, dus ik was dan een tweede moeder voor haar.


Aly met Henny op het paard, dat was toen gewoon een werkpaard. 

  


Ik ontfermde me dan over vaak over Diny. Foto  uit 1950

Ook trokken we altijd naar de kermis met Norgermarkt. Ik ontfermde me dan over vaak over Diny
Van school ben ik toen aan mijn correspondentievriendin Annie van Kooten uit Veenendaal gekomen. Zij waren met vijf meiden thuis. In 1951 kwam ze voor het eerst bij ons in Peest logeren. Wij waren toen nog met drie meiden, want Henny was nog niet geboren. Pap zei toen tegen haar: “Dus jullie bent ok allemaol met wichter thoes?”. “Nee”, zei ze “we werken niet met gewichten wij hebben een meubelzaak”. Toen ze weer terug ging heb ik een week bij haar gelogeerd. Later bleef de hele familie veel contact met elkaar houden en nog steeds.


Met vriendinnen tijdens de Norgermarkt. V.l.n.r.: Aly van Dalen, Trees Sprenger, Trui Buiter, Aaltje Coopman en Eppie Gelling

Foto onder: Koeien melken met mam, Henny en Dina Hesseling

 

Foto onder: De 5 meiden van Kooten met een vriendin en Aly, Diny en Henny. Margje staat er niet op, die nam de foto.

 

In de vakantie kwamen Annie van Kooten en ik heel vaak bij elkaar. Ze mocht dan ook graag meehelpen met oogsten. Hierna enkele beelden hoe het toen ging.


 Samen hokken zetten.


 Gelukkig was er ook tijd voor gezelligheid en picknicken op het land.
 


Op het land met Dirk ter Veld, Diny en Henny


Pap, Dirk ter Veld, Annie van Kooten en ik. Wie waren de andere twee?
 

Ook was ik graag in de groentetuin bezig. Annie ging dan ook wel eens meehelpen bonen punten. Mam deed ze dan in de weckflessen en in de stoompot. Die stoompot deed ook verschillende diensten.


Bonen punten

Maandag was de wasdag en die werd dan ook in de stoompot gekookt. Ik heb nog geholpen met boenen, door de wringer en weer in de stoompot. Soms met blauwsel op de bleek. Dan weer poelen en zo op de waslijn. Wat is de techniek in al die jaren toch vooruitgegaan!

Met nieuwjaar was het ook altijd en drukte. Als kinderen gingen we ook de buurt langs. “Gelukkig neijaor, benn’n de neijaorskoeken al klaor? Zeupie d’r bij is goed veur mij”. We kregen ook nog vaak een dubbeltje mee naar huis. Ook de mannen konden er wat van. Zo zijn ze ook op een avond bij Jan Bouman en Riek beland. Er werd flink gedroken en de worst werd uit de “wiemel” gehaald. De kinderwagen van Henk stond er nog en daar stopten ze Roel Reinders in en zo op Peest aan.

Zo waren er verschillende verenigingen, o.a. de stierenvereniging. Men reisde met “de kou naor de bol”, die stond bij Gerrit Emmens.

De toneelvereniging O.K.K. was toen een bloeiende club. Ik ben daar nog kort lid van geweest en heb in 1955 nog een rolletje gehad in het stuk ‘Laifde op Zuudlaorder mark”

Na de Ulo ben ik nog met de Peester jeugd naar Volendam geweest en zo allemaal in klederdracht op de foto.


Peester jeugd in Volendammer klederdracht

Later gingen Annie van Kooten en ik samen wel eens een weekje naar Valkenburg in pension. We bezochten daar de grotten, beklommen de Cauberg, busreis naar Monschau en België, de wereldtentoonstelling de Expo in Brussel.

Eind 1956 kreeg ik verkering met Andries Bosma. Begin 1960 was mijn schoonmoeder geopereerd aan een tumor in het hoofd en werd daardoor blind. Zoals dat toen ging zijn we getrouwd en na een verbouwing daar bij ingetrokken. Dus bleef ik in het boerenwerk. Samen met mijn schoonzus hebben wij hun goed kunnen helpen.
 

Andries en ik met de beide ouders.


Mam met haar vier dochters
 

We kregen samen twee kinderen. Jaap en Henk. Die hebben allebei twee kinderen, een jongen en een meisje.

Pap en mam hadden vier dochters (al had pap graag een zoon gehad). Maar toen kwamen de jongens en hadden ze negen kleinzonen. Momenteel zijn er zestien achterkleinkinderen. Ik heb altijd met plezier in Peest gewoond. Toen Bote en Margje trouwden, hebben pap en mam van het achterste gedeelte een woonhuis gemaakt en ging ik daar ook vaak op bezoek.

Peest trok me toch altijd nog en daarom ben ik ook lid geworden van Dorpsbelangen en bezoek dn ook verschillende festiviteiten. De laatste tijd vooral de seniorenmiddag.

Aly Bosma

Terug
P E E S T ons prachtige dorp in Drenthe